גירוד באוזן: למה זה קורה ומה אפשר לעשות?

אם גרד עור כללי יכול לשגע את האדם הסביר, הרי שגירוד באוזן כבר יכול לשגע פילים. זהו גרד חזק בעצמתו, מתמשך, וכמעט שלא ניתן להתעלם ממנו. חיטוט באוזן אמנם מקל על הגרד, אך האפקט הוא זמני מאוד ואף משמש חרב פיפיות: הוא מעצים את הגורמים לגרד וגורם לגרד חדש ואף חזק מקודמו. למה זה קורה לנו ומה ניתן לעשות?

למה האוזן מגרדת?

כדי להבין את הסיבה לגרד אוזן, יש להכיר את מבנה האוזן החיצונית. האוזן החיצונית בנויה מאפרכסת ומתעלה הנמשכת ממנה עד לעור התוף. תעלה זו נקראת "תעלת השמע החיצונית". תעלת השמע החיצונית היא למעשה סמטה ללא מוצא, מעין התקפלות של עור הפנים פנימה לתוך הגולגולת עד התופית.

גירוד באוזן בתעלת השמע
תעלת השמע החיצונית: דרך ללא מוצא

תעלת השמע החיצונית מתמלאת בחומרים שונים. למה? כי רקמת העור בגופנו מכילה בלוטות ומבנים המייצרים ומפרישים חומרים שונים כגון בלוטות זיעה, זקיקי שער ובלוטות חלב המפרישות חומר שומני השומר על לחות העור. מבנים אלו מכונים "טפולות העור".

בנוסף לטפולות העור הרגילות, יש בתעלת השמע גם בלוטות זיעה ובלוטות חלב מיוחדות שעברו התמיינות מיוחדת להפרשת שכבת שעווה עבה הנקראת בלטינית "צרומן" – זוהי ה"שעווה" שמדי פעם ניתן למצוא באוזן.

חוץ מההפרשות הטבעיות של העור שגורמות לגרד באוזניים, גירוי נוסף יכול להתפתח גם מגופים זרים החודרים אל האוזן: גרגרי חול ואבק, חרקים המתעופפים אל האוזן, או חפצים שונים שאנו דוחפים לאוזניים בעצמנו לצורך חיטוט.
כיוון שלתעלה פתח אחד בלבד – פתח הכניסה, הכל צריך להתנקז אליו.

במידה וההפרשות לא מסולקות באופן מיטבי – הן מתחילות להצטבר בתעלה ומגרות את העור. כתגובה לגירוי מופרשים בשכבת העור מספר חומרים מתווכים המגרים קולטני עצב מיוחדים המשרים תחושת גרד.

כאשר אתם מגרדים את האוזן בעקבות תחושת הגירוד , אתם משנים את קצב ירי האותות מאותם קולטני עצב וכך תחושת הגרד נפסקת. אולם בעקבות הגרוד, קרוב לוודאי שמיקום ההפרשות שהצטברו באוזן זז מעט למיקום אחר. עתה ההפרשות מתחילות ללחוץ בנקודה אחרת באוזן,והגרד יתחדש לאחר זמן מה גם בנקודה החדשה.

גירוד באוזן כתוצאה מדלקת

סיבה נוספת לגרד באוזן היא דלקת של עור התעלה. הדלקת יכולה להתפתח בכל אחד מהמצבים הבאים:

1. הליך זיהומי:

מזהם החודר אל שכבת העור ומעורר בה תהליך דלקתי. המזהם יכול להיות חיידק, טפיל, נגיף ואף פטרייה. מבין מחוללים אלו, פטרייה היא הנפוצה ביותר שכן האקלים המתאים לשגשוג של פטרייה הנו חום, חושך ולחות וזה בדיוק מה שיש לכם בתעלת השמע החיצונית. במקרה כזה, הטיפול בזיהום יכלול ניקוי האוזן על ידי רופא א.א.ג וטיפול מקומי לעור התעלה בעזרת טיפות או משחה. במקרים קיצוניים יש צורך במתן טיפול בכדורי אנטיביוטיקה או בתכשירים נוגדי פטרת.

2. הליך אלרגי:

אלרגיה היא תגובה דלקתית של הגוף נגד חומר שהגוף מזהה כחומר זר. מגע של החומר בעור גורם לתאים מיוחדים בעור להפריש מספר חומרים וביניהם גם חומר הנקרא היסטמין.

ההיסטמין מתווך זרימה מוגברת של דם לאזור דבר שיתבטא באודם של העור באזור המגע. בנוסף הוא מתפעל תאים של מערכת החיסון המתחילים תהליך דלקתי דבר שיתבטא בגרד מקומי ולעיתים אף בנפיחות. הטיפול כולל טיפות או משחה שבולמים את תהליך הריגוש בעור. המשחה תכיל חומרים נוגדי היסטמין או סטרואידים הבולמים את התגובה הדלקתית. במצבים קשים ניתנות התרופות דרך הפה או בזריקה.

בנוסף חשוב לנסות ולגלות את החומר המגרה, על מנת להימנע מחשיפה חוזרת אליו. חישבו האם החלפתם סבון או שמפו לאחרונה? השתמשתם בספריי חדש לשיער או בצבע שיער? האם החלפתם את אבקת הכביסה בה אתם נוהגים לכבס? האם החלפתם לאחרונה משקפיים – לעיתים המתכת של זרוע המשקפיים מעוררת תהליך דלקתי. במידה ולא זיהיתם את החומר המגרה, והדלקות ממשיכות – כדאי לפנות לרופא אלרגיה על מנת לבצע תבחיני עור ובדיקות דם במטרה לנסות ולזהות את הגורם המגרה ולהתאים טיפול הולם.

3. דלקת אטופית של עור התעלה:

למצב זה שמות רבים. השם העברי הרשמי של המחלה הינו גָרָב, אך היא מכונה גם אסטמה של העור או פשוט בשם הלועזי – אקזמה. במחלה זו יש גרוי תמידי של תאי העור המוביל ליובש והיווצרות סדקים וגלדים בעור. בנוסף ישנה ירידה בסף הרגישות לגרד, וכך כל נגיעה עדינה בעור מעוררת תחושת גרד עז ביותר. אקזמה הינה מחלה הנוטה לעבור במשפחה מדור לדור, אך קיימים גורמים שונים המגבירים את הופעת הגרד כגון מוצרי מזון שונים (מוצרי חלב, סויה, חיטה, אגוזים), מתח נפשי, שינויים הורמונאליים ותנאי סביבה המגבירים את הליך התייבשות העור.

הסוד לטיפול נכון באקזמה הוא שמירה מוקפדת על לחות נכונה של תאי עור התעלה. קיימים בשוק תכשירים שונים לטיפול באקזמה. המלצתי האישית למטופלים היא להשתמש בקרם לחות רגיל באופן יומיומי ובכך למנוע התקף של אקזמה. במידה ובכל זאת מתפתח גרד, ממליץ על שימוש במשחה מקומית על בסיס סטרואידלי למספר ימים ואז לחזור לשימוש בקרם לחות.

לסיכום

גורמים רבים יכולים להיות לגרד האוזן. מומלץ להיבדק על ידי רופא א.א.ג לאבחון מהיר ומדויק של הגורם ולהתאים טיפול הולם. אגב, נכון שברגע זה ממש מגרדת לכם האוזן? זה כבר עניין פסיכולוגי.

צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן