קולות השבר שעלו מחדר האחות הסמוך הלכו והתחזקו. כעבור רגע נדחקה לחדרי אחות המרפאה וביקשה ממני לקבל מקרה דחוף באופן מיידי. עוד בטרם הספקתי לעכל את הבשורה פרצו לחדרי ארבע נשים צועקות ומייללות. המבוגרת שבהן, אשה כבת 70, יללה וצעקה במיוחד תוך שהיא אוטמת את אוזנה הימנית. שלוש הנשים האחרות התייפחו סביבה "הוי אמא! מה קרה? מה קרה?".
ובכן, האשם בהמולה הוא החבר המעופף הזה. מתברר שהמשפחה המורחבת יצאה לפיקניק ביער המלאכים סמוך לקרית גת, איזור טיולים חביב על תושבי באר שבע. לפתע פתאום הסבתא חשה רחש וגרגור עז באוזן ופצחה במחול מוזר של נענוע הראש וטפיחות על האוזן. כשהפאניקה גברה, בני משפחתה קיפלו את הפיקניק ופנו למרפאה. בפעולה קצרה שלפתי את היצור המפרפר והמבוהל מהאוזן של המטופלת. במאמץ רב מנעתי ביצוע לינץ' ביצור המנוטרל וכך אתם זוכים לראות תמונה שלו.
המקרה הזה אינו נדיר. עונת הקיץ מתאפיינת בהגברת הפעילות של חרקים ומעופפים שונים, ולעתים חרק יכול לחדור אל האוזן. טוב עשתה החבורה שהגיעה מייד למרפאה – חרק החודר לאוזן יכול לגרום לנזק ואף לפגיעה בשמיעה.
איך זה קורה?
חרק יכול להגיע אל האוזן באחת משתי דרכים:
- מעוף טועה: החרק, שלא השתמש ב WAZE, מתעופף אל תוך תעלת השמע החיצונית. הוא מגיע אל עור התוף ולא יכול להמשיך הלאה. מסתבר שחרקים אינם יודעים "לחשב מסלול מחדש" או לטוס ברברס, ולכן הם ממשיכים לנסות ולעוף ולהתנגש שוב ושוב בעור התוף. דבר זה גורם לגרד ולכאב. במקרים קיצוניים של חרקים עקשנים במיוחד, הדבר אף עלול לגרום להיווצרות נקב בעור התוף. ואם זה לא מספיק: רחש משק כנפי החרק ממש בסמיכות לתופית יכול לגרום לפגיעה בשמיעה כתוצאה מהחשיפה לרעש.
- חדירה שקטה: בדרך זו חדירת החרק לאוזן הינה שקטה יותר ודרמטית פחות, אך עלולה להיות מסוכנת אף יותר. האקלים הקיים בתעלת השמע החיצונית מתאפיין בחום, חושך ולחות. אקלים שכזה מהווה סביבה נוחה מאוד לחרקים להטיל בהם את ביציהם. כאשר הביצים בוקעות – הרימות מטיילות על פני עור התעלה והתופית וגורמות לגרד וכאב. ההפרשות של הרימות הינן חומציות ובחלק מהמקרים יכולות לגרום להיווצרות נקב בתופית. במקרה כזה הרימות יכולות לחדור אף לחלל האוזן התיכונה.
כך או כך – חרק באוזן זה לא לעניין. תשאלו את טיטוס.
מה עושים?
- כרגיל, הכי חשוב: להירגע. פאניקה והשתוללות הן מתכון בטוח ליצירת נזקים.
- כמה שפחות לגרד באוזן. אל תלחיצו את החרק, כדי שלא יעקוץ את האוזן ולא ינפנף רבות בכנפיו – דבר העלול לגרום לפגיעה בשמיעה.
- אל תנסו להוציא את החרק לבד – יש סיכוי רב שתגרמו לנזק יותר גדול מאשר זה שיחולל החרק.
- טפטפו לאוזן מספר טיפות של חומר שומני – הדבר יגרום לכנפי החרק לנוע פחות מהר וכך תמנעו נזק לשמיעה.
- פנו לרופא א.א.ג באופן מיידי על מנת שיחלץ את החרק מהאוזן. בנוסף לחילוץ יעיל ולא פוגעני, הרופא יוכל להעריך אם חל נזק כלשהו וימליץ על טיפול או בדיקות נוספות שיש לבצע.
בנוסף, במקרה של גרד מציק ולעיתים אף כואב באוזן אחת, ובמיוחד אם אתם מבחינים שילדכם מגרד רבות את האוזן – זכרו שאחד מהגורמים האפשריים הינו גוף זר באוזן (חי או מת) ופנו לרופא א.א.ג לבדיקה.
לסיכום, מסתבר שיש משהו גרוע יותר מחרק במרק: חרק באוזן.