התינוק שלי כשל בבדיקת סינון שמיעה – מה לעשות?

התינוק שלי כשל בבדיקת סינון שמיעה – מה לעשות?

בדיקת סינון שמיעה בתינוקות

מה לעשות? קודם כל להירגע. עד לפני מספר שנים בדרך כלל בוצעה בדיקת סקר השמיעה הראשון לתינוקות רק בגיל שבעה חודשים. מדוע הוקדמה הבדיקה לגיל הלידה? 

הצלחת הטיפול בירידת שמיעה בתינוקות , תלויה מאוד באבחון מוקדם. מרכז השמיעה במח הולך ומתפתח אצל התינוק בעקבות גרויי קול שמגיעים אליו, ואם כאלה לא מגיעים – תאי המח במרכז השמיעה המוחי מתנוונים. במידה ומתפתח ניוון שכזה, אזי גם אם בעתיד ננסה לתקן את השמיעה באוזן על ידי  מכשיר שמיעה, המח לא ידע לתרגם את הצליל ואותו אדם יתלונן שהוא שומע רעש ולא דיבור. כיום, ניתן להשיב שמיעה כמעט מלאה לתינוק חרש על ידי ניתוח שתל שבלול, ניתוח שככל שמבוצע  מוקדם יותר (לפני שמתפתח ניוון תאי המח), סיכויי הצלחתו טובים יותר. זו הסיבה שמשרד הבריאות החליט לבצע סקירת שמיעה לכל תינוק שנולד על מנת לגלות את הילדים עם לקות שמיעה בגיל מוקדם.

בדיקות סקר במהותן הינן בדיקות פשוטות ומהירות שאינן מחייבות אדם מיומן מאוד לביצוען. בנוסף, חשוב שיהיה להן סף רגישות גבוה כך שיאובחנו כל המקרים האפשריים. בשל כך אחוז המקרים בהם הבדיקות מצביעות על בעיה גם בנבדק בריא הינו יחסית גבוה.

בדיקת סקר השמיעה המבוצע ביילודים הינה בדיקת הדים כוכלאריים (OAE). בשבלול השמיעה שבאוזן הפנימית ישנם תאים המכוסים בריסים הדומים לשיער. כאשר מגיע לאוזן גל קול, תאי השיער הללו זזים ובתנועתם הם מפעילים משאבות המשנות הרכב של מלחים שונים בתאי האוזן הפנימית ובכך מתורגם גל הקול לאות חשמלי העובר לעצב השמיעה ולמח.תזוזת תאי שער אלו גורמת לרעש שניתן לקלוט אותו על ידי מיקרופונים עדינים. בבדיקה מניחים לתינוק באוזן מיקרופון עדין ומשמיעים צליל. אם תפקוד האוזן תקין, תאי השער ינועו ורחש תנועתם ייקלט במיקרופון שבאוזן התינוק. 

מה יכול לגרום לתוצאה לא תקינה בילד עם שמיעה תקינה? קיימות מספר סיבות ומתוכן נזכיר שתיים.

התינוק בבטן אימו שוהה תשעה חודשים במי שפיר. על מנת שהעור שלו לא יתקמט מהשהייה במי השפיר, מופרש ברחם חומר שומני העוטף את עור התינוק ומונע את התקמטות העור. אותו חומר נמצא גם בתעלת האוזן החיצונית ולעיתים הוא מצטבר וסותם את התעלה החיצונית. ברור שבמקרה שכזה המיקרופון לא יוכל לקלוט את אוושת תאי השיער. 

הסיבה השניה נעוצה בעובדה שלמרות מה שההורים חושבים, התינוק שנולד להם איננו נולד מושלם. חוש השמיעה של התינוק הינו חוש ההולך ומתפתח. בשבועיים הראשונים לחיים, ייתכן מאוד שמנגנון השמיעה עדיין לא התפתח דיו.  במצב שכזה, הבדיקה המבוצעת בימים הראשונים איננה אמיתית ואם נחזור עליה מספר ימים לאחר מכן היא תצא תקינה.

אז מה הנוהל במקרה שבדיקת ההדים הכוכלארים שבוצעה במחלקת היולדות איננה תקינה? בשלב ראשון יזמנו את התינוק למחרת למכון השמיעה ויבצעו שוב את הבדיקה בתנאים אופטימליים ועם בודק מיומן ומנוסה.

במידה וגם בדיקה זו איננה תקינה אזי הילד יעבור בדיקת ABR ( שם אחר לבדיקה זו הוא BERA) בבדיקה זו משמיעים צליל לאוזן הילד ובודקים את הרישום החשמלי של עצב השמיעה בכל תחנותיו מהאוזן הפנימית ועד מרכז השמיעה במח. זו בדיקה רחבה יותר ומדוייקת יותר אך גם לה מגבלות ביצוע כגון העובדה שהילד צריך לישון בזמן הבדיקה. נציין שבתינוקות עם גורם סיכון לפגיעה בשמיעה, כגון פגים או זיהומים ויראליים מסויימים אצל האם בזמן הריון, מבוצעת בדיקת ה ABR כבדיקת הסקר הראשונה ולא בדיקת הדים כוכלאריים.

אם גם בדיקת ה ABR איננה תקינה אזי הילד ישוחרר לביתו, ויזומן לבדיקה חוזרת לאחר כשבועיים. 

לסיכום: אז מה עושים אם התינוק שלכם כשל בבדיקת סקר השמיעה במחלקת יילודים?

ההמלצה שלי במקרים אלו, היא כמו תמיד, לנקוט בשיטת ה״לל״לה״ – לא להילחץ לא להזניח. לא להילחץ כי מדובר בבדיקת סקר שאיננה מדוייקת וישנם גורמים אישיים וכלליים היכולים להטות את התוצאות. מצד שני לא להזניח, כי הצלחת טיפול בלקות שמיעה תלויה מאוד במהירות האבחון והתאמת הטיפול ההולם.

אז חשוב מאוד לגשת לבדיקת רופא אף אוזן וגרון לפני בדיקת ההדים הכוכלאריים החוזרת לבדיקת האוזניים וניקויים משאריות הפלצנטום (אותו חומר שומני המופרש ברחם)  במידה וקיים. בנוסף, ניתן לקבל מהרופא הסבר נרחב על הברור הצפוי – ומידע מהימן הינו הדבר שיפחית אצלכם הכי הרבה את החרדות והדאגות. 

ועצה אחרונה: תנו גם להוריכם לקרוא את דף ההסבר הזה – הסבא והסבתא פעמים רבות חרדים יותר מההורים. גם להם מגיע לפזם ללל״ה.

צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן