אם נערוך סקר בו נשאל איזה עצב הינו החשוב ביותר, אני מניח שלעצב הריח אין סיכוי לזכות. אך אם נתבונן על מבנה עצבי התחושה שלנו, נוכל להתרשם שלעצב ההרחה דווקא מקום חשוב ונכבד. וכאן נכנסת לתמונה ארומתרפיה.
עצב הריח: מהיר ונגיש
עצבי הריח והראייה הינם עצבי התחושה היחידים המעבירים את המידע ישירות אל המח הגדול ולא דרך תחנות ממסר (כגון גזע המח). הפועל היוצא הוא שמידע על ריח עובר באופן מהיר ביותר אל אזורי החשיבה הגבוהה שלנו.
עובדה מעניינת נוספת לגבי עצב ההרחה היא שהוא יוצא מהגולגולת ישירות אל האף ולמעשה אפשר ממש לגעת בו. חשבו על כך: אם תהיו פחות מנומסים ותחטטו עמוק באף – תוכלו לגעת במח שלכם. סידור אנטומי זה מאיץ אף הוא את מהירות הגעת המידע למרכזי ההחלטה הגבוהים של המח.
למרות המסלול הישיר אל המח הגדול, לעצב הריח גם סיב עצב נוסף המעביר מידע אל אזור אחר במח הנקרא אמיגדלאה. זהו אזור שמשפיע על מצב הרוח שלנו. זו הסיבה שריחות שונים יכולים לגרום לנו לרגשות שונים: שמחה, הנאה, עצבות, כעס ואף להתאהבות. מה הקשר בין ריח לאהבה? הפרומונים – מולקולות ריח שמפעילות את סיב העצב המוליך לאמיגדלאה וגורמים לנו לחוש קירבה או התרחקות מהאדם ממנו הופרשו הפרומנים. פעולה זו של הריח באמיגדלאה הינה תת הכרתית, ולכן לא נדע לומר שאנו נמשכים לאותו אדם בשל ריחו – אך בפועל זוהי האמת.
ארומתרפיה: שימוש בחוש הריח כהכנה לניתוח
חרדה לפני ניתוח הינה תופעה בעלת השפעה בולטת על כמות תרופות ההרדמה שיש לתת למטופל, על משך האשפוז ועל הצלחת הניתוח באופן כללי. ניתן לטפל בחרדה זו בעזרת תרופות הרגעה, אך לתרופות אלו תופעות לוואי כגון נימנום, חולשה וכיוצא באלו – תחושות שאנו מעוניינים לחסוך מהמטופל.
ארומתרפיה הינה שיטת טיפול משלימה בה משתמשים בשמנים אתריים (שמנים מדיפי ריח) כטיפול במגוון רחב של מחלות. אחד הצמחים הנפוצים בארומתרפיה הינו צמח הלבנדר. לצמח הלבנדר שני חומרי ריח פעילים – ליאנול וליאניל אצטאט. חומרים אלו מפעילים את מערכת העצבים הפאראסימפטתית (מערכת מצב הרוגע) ובעלי פעילות המשרה נמנום.
מחקר: האם שמן לבנדר מפחית חרדה לפני ניתוח?
במחקר שפורסם בגליון חודש דצמבר 2017 של העיתון LARYNGOSCOPE, אחד העיתונים הרפואיים המובילים ברפואת אף אוזן וגרון, נבדקה מידת השפעת הרחת שמן לבנדר על רמת החרדה של מטופלים הממתינים לניתוח אף אוזן וגרון.
במחקר נכללו 100 מטופלים שחולקו לשתי קבוצות:
- לקבוצה הראשונה, בעת השהייה באולם הקבלה של חדר הניתוח, ניתן להריח שמן לבנדר במשך 30 דקות. זאת בנוסף לכל תהליך ההכנה המקובל באולם הקבלה לקראת הניתוח.
- לקבוצה השנייה, קבוצת הביקורת, ניתן הטיפול הרגיל באולם הקבלה ללא הרחת הלבנדר.
לכל המטופלים נבדקה רמת החרדה פעמיים: בעת ההגעה לאולם הקבלה של חדר הניתוח, ובעת המעבר לחדר הניתוח עצמו. לאחר מכן השוו החוקרים את השינוי ברמת החרדה בין הקבוצה שקיבלה טיפול בהרחת לבנדר לעומת קבוצת הביקורת.
התוצאות נמצאו החלטיות ובהקות סטטיסטית: הרחת שמן לבנדר למשך 30 דקות הפחיתה את רמת החרדה לקראת הניתוח בקרב כ-80% מחברי קבוצת המחקר.
ארומתרפיה אישית: הביאו אתכם שמן לבנדר לניתוח
אם אתם או ילדכם מועמדים לניתוח, רכשו בבית הטבע הקרוב שמן לבנדר וקחו אותו עימכם לאשפוז. בעת שמעבירים אתכם ממחלקת האשפוז לחדר הניתוח – הריחו את הלבנדר. הרחת הלבנדר תרגיע אתכם ותאפשר לצוות לטפל בכם באופן מיטבי. התוצאה תהיה סיכוי טוב לניתוח מוצלח והליך החלמה קל ומהיר.